European
Data Catalogues
Dataset

CKAN

Sub menu


Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri

Dataset Profile

Odm ID
a6835067-f09f-492c-9a0d-05590f71085c
Title
Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri
Notes
Tässä dokumentissa kuvataan kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri.

Viitearkkitehtuurilla tarkoitetaan määritetyn kohteen yleistasoista tavoitetilan arkkitehtuurikuvausta (tavoitearkkitehtuuria). Viitearkkitehtuuri jäsentää ja määrittää ratkaisukokonaisuuden keskeisimmät rakenneosat ottamatta tarkasti kantaa esimerkiksi toteutusteknologiaan tai muihin suunnittelun tai toteutuksen yksityiskohtiin. Viitearkkitehtuuri määrittää puitteet, jonka sisällä kansallinen palveluväylä, sen komponentit, tietojen hallinta, tietojärjestelmät sekä ylläpito ja hallinta tulee toteuttaa.

Tämä viitearkkitehtuuri kuvaa kokonaisuutena miten eri toimijoiden palvelujen ja tietojen yhdistämisen prosessit, tietorakenteet, toimijat, roolit sekä tietojärjestelmäpalvelut toimivat kansallisesti tavoitetilassa yhteen. Viitearkkitehtuurin tarkoituksena on jakaa toiminnot ja teknologiset komponentit loogisiin kokonaisuuksiin, joissa samaan asiaan toteutetaan vain yksi ratkaisu ja jotka kytkeytyvät saumattomasti muihin kansallisiin palveluihin ja olemassa oleviin toteutuksiin.

Kansallisen palveluväylän teknologiaratkaisut tulee sovittaa tähän tavoitearkkitehtuuriin. Viitearkkitehtuuri toimii ylätason suunnitteluna ja runkona tarkemmalle ratkaisu- ja toteutussuunnittelulle. Viitearkkitehtuuri ei korvaa tätä tarkempaa suunnitteluvaihetta vaan jää suunnitellusti ylemmälle tasolle.

Nyt julkaistu versio 1.00 on hyväksytty Kansallisen palveluväylän suunnittelu -hankkeen ohjausryhmässä 14.10.2013. (13.06.2013)
Author
Pauli Kartano
Author Email
Catalogue Url
Dataset Url
Metadata Updated
2015-09-29 02:50:14
Tags
Date Released
Date Updated
Update Frequency
Organisation
Valtiovarainministeriö
Country
State
Platform
ckan
Language
fi
Version
(not set)