European
Data Catalogues
Dataset

CKAN

Sub menu


Ajoradat ja moottoriväylät (Tierekisterin tietolaji 135)

Dataset Profile

Odm ID
87dc41d9-94c8-4f94-9345-ba074bf7277d
Title
Ajoradat ja moottoriväylät (Tierekisterin tietolaji 135)
Notes
Aineisto kattaa Liikenneviraston ylläpitämän maantieverkon.

Ajoradat ja moottoriväylä (tierekisterin tietolaji 135)

Maantie voidaan tehdä moottoritieksi tai moottoriliikennetieksi liikenteen määrän ja tarjottavan palvelutason niin vaatiessa. Inventoitaessa moottoriväylien katsotaan ulottuvan sellaiseen liittymään saakka, missä hitaat ajoneuvot ja kevyt liikenne voivat siirtyä rinnakkaistielle.

Moottoritie on aina 2-ajoratainen, joten se päätty sinä, missä 2-ajorataisuuskin. Se osa, jolla poikkileikkauksen muutos 2-ajorataisesta 1-ajorataiseksi tapahtuu ja/tai, jolta puuttuu keskikaista, on moottoriliikennetietä, kunnes päästään em. liittymään. Näin riippumatta siitä, mihin moottoriväylästä ilmoittava kilpi tarkalleen on jouduttu sijoittamaan.

Tie voidaan toteuttaa 2-ajorataisena myös ilman, että se liikennetekniseltä tasoltaan on moottoritie. Tietojen rekisteröinti perustuu aina suunnitelma-asiakirjoihin tai liikenteelle luovutuspäätöksessä kuvattuun lopputulokseen. Tämän lisäksi moottoriväylät osoitetaan maastossa erillisin kilvin.

Tällä tietolajilla kerrotaan, jos tien ajosuunnat on fyysisesti erotettu toisistaan. Tälllöin ajoratoja on kaksi, ja niille molemmille luodaan tieosoite sekä vastaava geometria. Näin menetellään silloinkin, jos ajosuunnat on vain paikallisesti erotettu toisistaan yli 200 metrin matkalla. Geometrian luontevan käsittelyn vuoksi ajoratojen tulkitaan yhdistyvän vasta 10 metriä erottavan fyysisen esteen jälkeen. 2-ajorataisuuden määrittelyä on kuvattu esimerkein ohjeessa Tierekisterin osoitejärjestelmä.
Author
Liikennevirasto
Author Email
Catalogue Url
Dataset Url
Metadata Updated
2015-09-29 02:15:09
Tags
Date Released
2015-01-01T00:00:00
Date Updated
Update Frequency
Organisation
Liikennevirasto
Country
State
Platform
ckan
Language
Version
(not set)