European
Data Catalogues
Dataset

CKAN

Sub menu


Helsingin kaupungin yleisten alueiden rekisteri

Dataset Profile

Odm ID
b282414a-2601-493d-a2b5-5f73651ac8e8
Title
Helsingin kaupungin yleisten alueiden rekisteri
Notes
Yleisten alueiden rekisteri (Ylre) on Helsingin kaupungin rakennusviraston järjestelmä, joka sisältää tietoja kaupungin katu- ja viheralueista. Aineistoa ylläpidetään rakennusviraston käyttöön eikä se pääsääntöisesti kata muiden Helsingin kaupungin hallintokuntien tai laitosten vastuulla olevien yleisten alueiden omaisuuseriä. Yleisten alueiden rekisterin tietoja käytetään ylläpidon tilaamiseen Helsingin katu- ja puistoalueille. Rekisterin tietoja hyödynnetään mm. katu- ja puisto-osaston toiminnan raportoinnissa ja yleisten alueiden omaisuudenhallinnassa.

Aineisto sisältää katu- ja viheralueiden kohteiden sijainnin ja luokittelun omaisuuseriin esimerkiksi käyttötarkoituksen tai toiminnallisuuden perusteella. Mukana on myös kohteiden materiaali- ja mallitietoja. Aineisto sisältää katu- ja viheralueiden ylläpito- ja hoitoluokat sekä kohteiden kunnossapidon ja talvihoidon vastuutahoja. Joistakin kohteista on tallennettu myös omistaja- ja vuokraustietoja.

Ylre-aineistoa julkaistaan WFS-palveluna neljään eri karttatasoon jaettuna: katualueet, viheralueet, katualueen osat ja viheralueen osat. Katualueet ja viheralueet sisältävät laajoja, aluemaisia geometrioita. Aluejako pohjautuu pitkälti asemakaavamerkintöihin. Katu- ja viherosat tarkentavat katu- ja viheralueiden aluemaisten geometrioiden sisältöä. Katu- ja viherosat voivat olla aluemaisia, viivamaisia tai pistemäisiä geometrioita, jotka kiinnittyvät katualueiden ja viheralueiden päälle. Aluemaisia katu- tai puistoalueen osia voivat olla esim. ajorata, puistokäytävä tai istutusalue. Viivamaisia osia ovat esim. erilaiset aidat tai muurit. Pistemäisinä tallennetut osat ovat usein kalusteita tai varusteita, kuten penkkejä, leikkivälineitä tai jäteastioita.

Rekisteriä päivitetään katu- ja puistosuunnitelmien, asemakaavojen, aluesuunnittelun ja maastokartoitusten pohjalta. Osa aineistoista on laadittu ilmakuvien perusteella. Kohteiden tiedoissa esiintyy puutteita ja virheitä, mikä kannattaa huomioida aineiston käytössä. Erityisesti pistemäisten kohteiden, kuten kalusteiden ja varusteiden, tiedot eivät välttämättä vastaa todellista tilannetta maastossa. Katu- ja viherosien rajoista osa perustuu maastomittauksiin, kun taas osa on sovitettu viitteellisesti ilmakuvista ja siksi rajat eivät ole tarkkoja. Materiaalitiedon puuttuessa on kohteen materiaaliksi kirjattu oletusmateriaali. Kohteiden omistaja- ja vuokraustietoja ei ole tallennettu kattavasti.

WFS-palvelun Ylre-aineisto päivittyy kerran vuorokaudessa yöaikaan, joten palvelun tarjoama data on edellisen päivän tilanne rekisteristä. Aineiston koordinaatisto on ETRS-GK25 (EPSG: 3879).

Aineisto on myös ladattavissa useissa eri formaateissa, mm.: KML, GIF, Tiff, GeoTiff, JPEG, PNG, CSV, Esri Shape, ...

Palvelun karttatasojen kentät on kuvailtu erillisessä dokumentissa täällä:
http://www.hel.fi/static/hkr/wfs/WFS_ylre_kenttakuvaukset.pdf

Lähde: Helsingin kaupungin yleisten alueiden rekisteri.
Author
Helsingin kaupungin rakennusvirasto
Author Email
Catalogue Url
Dataset Url
Metadata Updated
2015-09-26 11:51:45
Tags
Date Released
2014-08-11T00:00:00
Date Updated
Update Frequency
vuorokausi
Organisation
Helsingin kaupungin rakennusvirasto
Country
State
Platform
ckan
Language
fi
Version
(not set)