European
Data Catalogues
Dataset

CKAN

Sub menu


(On)veiligheidsbeleving; kenmerken

Dataset Profile

Odm ID
c3658297-ad80-45ea-8f3b-a139754e8f31
Title
(On)veiligheidsbeleving; kenmerken
Notes

De Veiligheidsmonitor (VM) is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Ook wordt er aandacht besteed aan overlast in de buurt, respectloos gedrag, preventiemaatregelen, het functioneren van de politie en het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Hierdoor wordt op eenduidige wijze cijfers verkregen over de (beleving van) veiligheid op zowel landelijk, regionaal als (beneden)lokaal niveau.

In deze tabel staat de beleving van de (on)veiligheid door de burger centraal. Het gaat dan om de veiligheidsbeleving in de eigen buurt, in de eigen woonplaats, en in het algemeen. Ook het thema respectloos gedrag komt aan de orde. De gegevens worden weergegeven voor de persoonskenmerken geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, herkomst, opleidingsniveau, seksuele geaardheid en ook voor het totaal.

De Veiligheidsmonitor is een steekproefonderzoek. Dit betekent dat de weergegeven cijfers schattingen zijn, waarvoor betrouwbaarheidsmarges gelden. Deze marges zijn ook in de tabel opgenomen. De cijfers hebben betrekking op personen van 15 jaar of ouder, tenzij anders vermeld. De enquête is uitgevoerd in de periode augustus-november.

Door wijzigingen in de vraagstellingen en in de onderzoeksopzet zijn de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor (VM) niet zonder meer te vergelijken met die van eerdere slachtofferenquêtes, zoals de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM; 2008-2011) en de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR; 2005-2008). Voor meer informatie zie de onder 4. Bronnen en Methoden opgenomen onderzoeksbeschrijving Veiligheidsmonitor vanaf 2012.

Status van de cijfers:
De cijfers in deze tabel zijn definitief.

Wijzigingen per 2 maart 2015
De cijfers voor het verslagjaar 2014 zijn toegevoegd. De uitkomsten van de leeftijdscategorieën 15 t/m 17 jaar en 18 t/m 24 jaar zijn vanwege een onjuiste afbakening gecorrigeerd. De correctie is doorgevoerd vanaf het onderzoeksjaar 2012.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Nieuwe gegevens verschijnen jaarlijks omstreeks maart.
Author
Author Email
Catalogue Url
Dataset Url
Metadata Updated
2015-09-28 21:32:37
Tags
Date Released
Date Updated
2015-01-01T00:00:00
Update Frequency
Organisation
Centraal Bureau voor de Statistiek
Country
State
Platform
ckan
Language
nl
Version
(not set)