European
Data Catalogues
Dataset

CKAN

Sub menu


Статистически класификации

Dataset Profile

Odm ID
966e1ed7-ea73-4ec3-b799-da71bf06d5c1
Title
Статистически класификации
Notes
Националният статистически институт, в изпълнение на член 7, т. 6 от Закона за статистиката, разработва и поддържа националните статистически класификации, номенклатури, стандарти, самостоятелно или с предвидените в нормативен акт органи.
Статистическите класификации, прилагани от Република България, са пряко приложение на класификациите и номенклатурите, приети с Регламент на Комисията или с друг нормативен акт на Европейския съюз, като осигуряват методологичното единство и сравнимостта на националните статистически данни с данните на другите държави членки на ЕС. В редица случаи националните статистически класификации може да бъдат приложение на международни стандартни класификации, които съгласно европейското законодателство по статистика са утвърдени за използване в Европейската статистическа система.
Прилагането на статистическите класификации е задължително в административни информационни системи и регистри, които се използват или може да се използват за статистически цели (чл. 10 от Закона за статистиката).
Националните статистически класификации, номенклатури, правилници за тяхното прилагане, както и статистическите методики, се утвърждават от Председателя на НСИ самостоятелно или съвместно с предвидени от нормативен акт органи (чл. 9, т. 9 от Закона за статистиката).
Author
отдел „Стратегическо планиране, международни проекти и управление на качеството”
Author Email
Catalogue Url
Dataset Url
Metadata Updated
2015-09-28 20:17:26
Tags
Date Released
Date Updated
Update Frequency
Organisation
Национален статистически институт
Country
State
Platform
ckan
Language
bg
Version
(not set)